Tapahtumat

Retkisoutua kirkkoveneellä Pihlajavedellä.

Luontoliikunta tuo hyvän olon

Luonnossa liikkuminen on halpa, tehokas ja koko ihmistä hellivä tapa ylläpitää mielen ja kehon hyvinvointia. Luonnossa kilot voivat karista huomaamattaan, sillä liikunta on usein reippaampaa kuin sisätiloissa, mutta tuntuu silti kevyemmältä. Myös mieli virkistyy luonnossa tehokkaammin kuin sisätiloissa liikuttaessa. Kun samoilee lähiviheralueilla yli viisi tuntia kuukaudessa tai vierailee taajamien ulkopuolisissa luontokohteissa kaksi tai kolme kertaa kuukaudessa, hyvinvointi tutkitusti lisääntyy.  

Luonto liikuttaa koko ihmistä. Suomalaiset ovat vielä luontoihmisiä ja ulkoilukansaa: runsas kolmannes kaikesta aikuisten vapaa-ajan liikunnasta ja ulkoilusta tapahtuu luonnossa. Varsinkin lapset ja nuoret viettävät kuitenkin yhä enemmän aikaa ruudun äärellä, ja nyky-yhteiskunnassamme jatkuva sisälläolo ja istuminen lisäävät sekä mielenterveyteen että aineenvaihduntaan liittyvien sairauksien riskiä.

 

 

Tietolaatikko: 10 syytä liikkua luonnossa

1. Oleilu riittää: Luonnossa ei tarvitse välttämättä harrastaa hikiliikuntaa, sillä jo muutaman minuutin oleskelu luonnossa lisää hyvinvointia. Jo luontokuvien tai -maisemien katselu edistää esimerkiksi leikkauspotilaiden toipumista.
2. Hyvää oloa: Myönteiset tunteet lisääntyvät ja mielialat tasaantuvat. Mielenterveysoireet, kuten ahdistus, vähenevät. Luonnosta saa myös esteettisiä elämyksiä.
3. Ympäristö aktivoi: Liikunta luonnon helmassa koetaan usein kevyempänä kuin sisätiloissa, vaikka vauhti tutkitusti reipastuu luontoympäristössä. Luontoympäristö tehostaa liikunnasta saatavia terveysvaikutuksia.
4. Vastustuskyky kasvaa: Valkosolujen määrä ja allergeenien vastustuskyky lisääntyvät, mikä auttaa pysymään terveenä.
5. Fyysiset ominaisuudet kehittyvät: Motoriset perustaidot, kuten tasapaino, kehittyvät erityisesti pienillä lapsilla.
6. Stressi vähenee: Stressihormonin määrä, verenpaine ja syke alenevat. Luonto elvyttää.
7. Oppimisvalmiudet kehittyvät: Tarkkaavaisuus ja keskittyminen vahvistuvat, ja tuottavuus kasvaa.
8. Sosiaalisuus ja yhteisöllisyys vahvistuvat: Luottamus ja vuorovaikutus ihmisten välillä lisääntyvät, ja ihmiset kokevat toisensa myönteisesti.
9. Yhteistä ja edullista: Kaikki tulotasosta riippumatta voivat saavuttaa luontoilun hyvinvointivaikutukset, sillä luonnossa liikkuminen on yleensä maksutonta ja kaikille avointa.
10. Elinikä pitenee: Tutkimuksen mukaan Japanin senioriväestöstä ne, joiden asuntojen lähellä oli kävelyyn sopivia puistoja, olivat muita todennäköisemmin elossa viiden vuoden kuluttua, kun esimerkiksi ikä oli otettu huomioon.

Lähde: Metsähallitus / Projektipäällikkö Kati Vähäsarja

Luonto liikuttamaan -hanke

Kerro kaverille